Carn sí, carn no...

28/10/2015

Referent al tema de l'OMS, que s’està parlant pels descosits, es fan bromes de mal gust i en moltes ocasions s’han posat en evidència les aportacions de L’Agència Internacional d’Investigació del Càncer (IARC). Aquestes són les meves reflexions:

En primer lloc, estem parlant d’un grup de treball format per 22 especialistes de deu països que han revisat més de 800 estudis. No els sembla prou nombrós?

Sí que és cert que en termes epidemiològics no podem comparar la incidència de càncer deguda al fum del tabac amb la del consum de carns vermelles, però cal puntualitzar que existeix un risc personal i determinat per cadascun dels càncers. Així doncs, una persona pot ser més susceptible a un càncer colorectal i una altra a un pulmonar.

Dit això, si llegim bé l’informe emès, hem de destacar algunes aportacions:

Per una banda, el possible problema és la generació de substàncies genotòxiques que afecten a l’ADN de la persona. Quines substàncies? Podríem començar a analitzar el que menja l’animal, tan se val, porc, vedella o cabrit. Si l’animal menja, per exemple, un pinso carregat de dioxines, substàncies que es generen en les incineradores de residus, o de plaguicides organoclorats, com que són substàncies bioacumulatives, es van emmagatzemant al greix dels animals i desprès van a parar al cos les persones, on també s’acumulen.

Per altra banda, durant el procés de fabricació, gran quantitat d’additius nitrosos, que s’afegeixen a la carn per evitar la contaminació bacteriana, poden produir nitrosamines que tenen efectes carcinogènics en provocar canvis a l’ADN. L’OMS sempre ha advertit sobre aquest perill i ha aconsellat les mínimes exposicions a compostos de N-Nitrós.

Quant a les barbacoes de productes processats càrnics ja se sap des de fa molt de temps que es produeixen hidrocarburs policíclics, en cremar els aliments.

L’advertència està donada. Però la meva pregunta és, s’ha informat d’una forma correcta? S’ha creat massa alarmisme al voltant? No s’ha explicat la lletra petita de l’informe? Com deien algunes amigues meves del Facebook s’ha produït una defensa massiva vers al comunicat, publicant-se a les xarxes socials tota mena d’acudits.

Jo crec que no s’ha fet bé. Per una banda es pot donar una advertència però a la vegada s’han de posar les solucions o alternatives. S’hauria de fer un altre comunicat d’educació nutricional, explicant les meravelles de la dieta mediterrània, aprofitar l’avinentesa per donar possibles propostes per apropar al consumidor a menjar més peix, verdures, hortalisses, cereals integrals i fruites.

N’he escrit algunes:

Entrepans amb pans integrals de formatge fresc en lloc d’un entrepà de xoriço. O de tonyina, pescada sosteniblement esclar.

Combinar més el llegum amb els cereals i així tinc la proteïna completa. Tal és el cas de la llegum amb l’arròs.

Afegir en cada àpat una amanida o una verdura de la temporada.

Omplir de colors cada àpat. Colors que ens ofereix la pròpia natura, esclar.

Emprar tècniques de cocció que no cremin l’aliment.

Menjar productes càrnics amb molta moderació i amb pocs additius i si és possible el més ecològic possible.

Regular les mides de la ració.

Mantenir un pes saludable.

Menjar peix. Si no tens temps d’anar a la peixateria el pots menjar congelat, o anar al mercat i congelar-lo tu. El bacallà és una bona opció.

Posa ordre a la teva planificació de la compra.

Dedicar un temps a l’alimentació, a la dels teus fills.

Bé amics i amigues, en tot a la vida cal posar seny i jo em crec l’OMS i m’esgarrifa l’excessiu consum que fa la gent de processats de la carn, si no atureu-vos a mirar els carrets de la compra de molta gent.

Hem de ser responsables del tot el que mengem.

Salut!

 

Dra. Marga Serra

Directora de Nutrapp

www.nutrapp.cat

Foto: Freepik  

 

Compartir