CONEIXES LES DIFERÈNCIES ENTRE TOTES LES PLANTES AMB PROPIETATS LAXANTS?

24/07/2017

CONEIXES LES DIFERÈNCIES ENTRE TOTES LES PLANTES AMB PROPIETATS LAXANTS? SÓN SEGURES PER A LA NOSTRA SALUT? T'HO EXPLIQUEM TOT A CONTINUACIÓ

Aquestes últimes setmanes hem comentat les propietats dels Laxants Formadors de Massa, avui ens ocuparem dels Laxants hidroxiantracènics.

Quines diferències hi ha entre ells?

Els laxants hidroxiantracènics posseeixen una gran activitat laxant, el seu mecanisme d'acció es centra principalment en l'estimulació de la motilitat intestinal, però modificant també la seva permeabilitat, és a dir, alteren l'intercanvi d'aigua i electròlits a través de la paret intestinal.

L'efecte laxant d'aquestes substàncies es dóna fonamentalment per actuació al còlon; després de la seva administració oral, tenim un període de latència d'entre 6 i 8 hores, així que es recomana la seva administració a la nit i d'aquesta manera obtenir l'efecte laxant en el matí següent.

Estan indicats per:

Tractament de curta durada del restrenyiment ocasional.

Situacions en què es requereixi un buidatge intestinal, com alguns preoperatoris i / o exploracions radiològiques o proctològiques.

Els efectes secundaris més comuns són:

Espasmes i dolor abdominal, sobretot en pacients amb còlon irritable.

Canvi en la coloració de l'orina, a groc-terrós o vermellós, no s'ha de confondre amb problemes d'hematúria

En casos de sobredosificació, pot donar diarrea aguda o còlics, amb forta pèrdua d'aigua i electròlits (sobretot potassi).

Aquests compostos estan contraindicats en:

Obstrucció i estenosi intestinal, atonia, malalties inflamatòries del còlon, apendicitis, dolors abdominals d'origen desconegut i estats de deshidratació severa amb pèrdua d'aigua i electròlits.

No s'ha d'utilitzar en primer trimestre d'embaràs sense supervisió mèdica, ni en lactància ja que pot excretar-se per llet materna.

No s'ha d'administrar a menors de 12 anys, i en majors sota supervisió mèdica.

A TENIR EN COMPTE:

El seu ús prolongat pot provocar dependència intestinal i intestí vague; encara que no existeixen estudis concloents, certes investigacions relacionen l'abús d'aquest tipus de laxants amb la predisposició al desenvolupament de càncer colorectal.

A continuació distingirem les plantes amb derivats hidroxiantracènics més populars:

FULLA I FRUIT DE SEN:

Fulla de Sen (Sennae folium)

Fruit de Sen d'Alexandria (Sennae fructus acutifoliae)

Fruit de Sen de l'Índia (Sennae fructus angustifoliae)

CLOSCA SAGRADA (Rhamni purshianae cortex)

ESCORÇA DE FRANGULA (Frangulae cortex)

ÀLOE O SÈVER

Aloe del Cap (Aloe capensis)

Aloe de Barbados (Aloe barbadensis)

No hem de confondre el Àloe o Sèver amb el gel d'Aloe Vera; aquest últim s'obté de la part del full d' A. barbadensis que està exempta de substàncies hidroxiantracèniques, la qual està constituïda principalment per polisacàrids i s'empra per a la preparació de bases cosmètiques amb propietats hidratants i protectores.

Que passeu una feliç i saludable setmana !!!

 Escrit per: Cristina Lajara Nutricionista de Nutrapp  i Postgraduada en Fitoterapia Clínica

Foto. Diseñado por Freepik

Compartir