CONSELLS PER COMBATRE EL RESTRENYIMENT OCASIONAL (II Part)

17/07/2017

TORNEM AQUESTA SETMANA AMB ELS CONSELLS PER COMBATRE EL RESTRENYIMENT OCASIONAL NO T'HO PERDIS!

Seguim amb els laxants formadors de massa (II Part):

RECORDEM QUE: Els laxants formadors de massa són substàncies que augmenten el volum del bol fecal i estimulen l'activitat motora per distensió del còlon; en alguns casos també contribueixen a la hidratació de la femta i posseeixen acció lubricant sobre la mucosa intestinal.

LLAVOR DE LLI (Lini semen): La llavor de lli, gràcies al seu contingut en mucílags i cel·lulosa, té una acció laxant suau de tipus mecànic, ja que provoca un augment del contingut intestinal; també exerceix un efecte protector de la mucosa gastrointestinal per acció dels mucílags.

Tradicionalment és utilitzada com a laxant en adults i nens majors de 12 anys, síndrome de còlon irritable i diverticulosi i fins i tot tractaments a curt termini en processos de gastritis o enteritis.

Per via externa també es pot utilitzar en inflamacions cutànies doloroses.

Està contraindicada en casos d'ili atònic o obstructiu, subíleo o qualsevol situació que suggereixi obstrucció intestinal; també en cas de dolor abdominal agut de qualsevol origen, tal com, apendicitis.

Com interaccions, hem de destacar que l'absorció d'altres medicaments administrats simultàniament es pot veure retardada, igual que la glucosa, així que extremarem les precaucions en persones diabètiques.

No s'han descrit efectes secundaris.

Per evitar bolus obstructius a esòfag o intestí seva administració anirà acompanyada de líquid abundant.

LLAVOR DE SARAGATONA (Psylli semen): És un laxant formador de massa a causa del seu contingut en mucílags i cel·lulosa, també posseeix acció antidiarreica gràcies a la capacitat d'absorbir líquid dels mucílags.

En tractaments amb llavors de saragatona s'ha observat una reducció significativa dels nivells de colesterol LDL, però no de Triglicèrids i HDL, també pot disminuir el nivell sèric de glucosa, sobretot en pic postprandial, en retardar l'absorció intestinal.

Està indicada en tractaments de restrenyiment ocasional i / o crònic lleu i com aportació de fibra per regular el trànsit intestinal; també en patologies que requereixin una defecació amb femtes toves, com ara, fissura anal, hemorroides o fissura rectal, així com en embaràs

Com precaucions, trobem que, la seva administració ha d'anar acompanyada amb abundant líquid, preferentment en els àpats i no anar a dormir immediatament després de la seva ingestió.

El tractament ha de durar com a mínim de 2 a 3 dies; per evitar alteracions en l'absorció d'altres medicaments, se separarà la seva administració entre 30-60 min.

Us desitjo una feliç setmana!

 Escrit per: Cristina Lajara Nutricionista de Nutrapp  i Postgraduada en Fitoterapia Clínica

 

Compartir