DETOX?

19/01/2016

Ha passat Nadal, any nou, reis i les empreses i els pseudocientífics que et prometen una neteja per dintre, ja han previst que faran el seu agost.

Sí, segur que us heu topat amb una publicitat basada en pur màrqueting sigui per la xarxa, per revistes e inclús algun agosarat programa de televisió basat amb la depuració de toxines, o el que es diu més vulgarment fer un "pla detox".

Els plans detox poden variar, però el més conegut consisteix en prendre durant uns dies o setmanes sucs, liquats de verdures i fruites. En alguns casos ajudats de suplements fitoterapèutics, o laxants o diürètics. L’objectiu d’aquestes dietes és la depuració de l’organisme i com a conseqüència una pèrdua de pes.

És cert?

No hi ha evidència científica de que aquests tractaments siguin saludables i que es faci aquesta acció depuradora, recentment un estudi signat per diferents investigadors a la British Medical Bulletin  així ho constataven, és més, ho consideraven com un discurs promocional més que científic.

En el nostre país, moltes publicacions de metges, dietistes-nutricionistes, investigadors consideren aquestes dietes perilloses per a la salut i insten a la comunitat sanitària a no promoure-les sota cap concepte.

 

Per què?

  • El que passa és que amb un pla detox es baixen dràsticament les calories, recordeu que les fruites, verdures i hortalisses són els aliments que són més acalòrics.
  • Sempre que es fa una dieta s’ha de fer prescrita per un professional de la nutrició i que aquesta dieta respongui a les necessitats fisiològiques i nutricionals de les persones.
  • Aquest tipus de dietes acompanyades d’una pràctica esportiva poden provocar greus efectes secundaris.
  • És un perill menjar durant un temps només fruites i verdures ja que empobreixen la nostra dieta. És important menjar de forma equilibrada i aliments que ens aportin tots els nutrients que necessita el cos per fer totes les funcions.
  • En fer un dejú durant dies hi ha destrucció de les proteïnes del cos ja que comença un procés d’autofàgia per aconseguir la glucosa necessària per fer les funcions vitals.
  • Els suplements dietètics, diürètics o laxants els han de prescriure el professional sanitari adequat, no pot haver automedicació.
  • El fet de fer durant un temps una dieta d’aquest tipus significa que al tornar a la dieta que feia abans es produeixi una brusca recuperació del pes inicial.
  • Els sucs verds no proporcionen energia, ni existeixen sis liquats especials per cada moment del dia, ni els superaliments que venen del sud d’Amèrica que tenen un efecte màgic.

Si creieu que us heu sobrepassat aquestes festes no cal caure al parany de tants xarlatans que volen obtenir un benefici a costa de la nostra salut. Sigueu més intel·ligents que ells, poseu-vos en mans dels professionals dietistes nutricionistes col·legiats.

Cal menjar de forma saludable, equilibrada, aliments del nostre entorn, el més ecològic possible i amb tècniques culinàries senzilles, i sempre fer exercici físic.

 

Dra. Marga Serra 

Directora Nutrapp

Compartir