DURANT AQUESTES VACANCES, EVITA EL RESTRENYIMENT

10/07/2017

PREPARANT-TE PER LES VACANCES? ET PREOCUPA PATIR RESTRENYIMENT A CAUSA DEL CANVI D'HÀBITS? NO ET POTS PERDRE ELS CONSELLS D'AQUESTA SETMANA

Si classifiquem els laxants en funció del seu mecanisme d'acció, els podem distingir en els grups següents:

  • Formadors de massa
  • Estimulants hidroxiantracènics
  • Osmòtics
  • Lubricants
  • Altres estimulants

Dels grups anteriors, els dos tipus de laxants més utilitzats en fitoteràpia són els formadors de massa i els estimulants amb derivats hidroxiantracènics.

Com que és un tema molt ampli, el dividirem en seccions que anirem publicant cada setmana

Aquesta setmana ens centrarem en el primer grup, els formadors de massa (I Part):

Els laxants formadors de massa són substàncies que augmenten el volum del bol fecal i estimulen l'activitat motora per distensió del còlon; en alguns casos també contribueixen a la hidratació de la femta i posseeixen acció lubricant sobre la mucosa intestinal.

LLAVOR I CUTÍCULA SEMINAL D'ISPAGUL (Plantaginis ovatae semen; Plantaginis ovatae Seminis tegumentum): Tant la cutícula seminal com la llavor són laxants formadors de massa, gràcies a la cel·lulosa (fibra insoluble) i els mucílags (fibra soluble). La seva capacitat per absorbir líquids provoca l'augment del volum del contingut intestinal i del pes de la femta, en conseqüència es produeix una distensió de la paret abdominal, increment del peristaltisme i acceleració del trànsit colònic.

El seu contingut en fibra soluble té un efecte protector de la mucosa intestinal; també posseeix acció antidiarreica, gràcies a la capacitat d'absorbir líquids d'aquesta fibra.

Els seus principals indicacions són: Restrenyiment ocasional o per regularitzar el trànsit intestinal en situacions de restrenyiment crònic lleu; patologies o circumstàncies especials on es recomani una defecació amb femtes toves: fissura anal, morenes, cirurgia rectal o durant l'embaràs.

També ajuden a regular l'absorció de la glucosa a nivell intestinal en pic postprandial i a reduir els nivells de colesterol, gràcies a l'increment de l'expulsió de sals biliars a nivell fecal.

L'administració amb altres medicaments s'ha de fer com a mínim de 30-60 min abans que les llavors, per no alterar l'absorció d'aquests.

Estan contraindicades en casos de:

Hipersensibilitat a les llavors

Estenosi esofàgica o del tracte intestinal

En pacients diabètics amb dificultat en l'ajust de dosi d'insulina

És casos de dolor abdominal d'origen desconegut, nàusees, vòmits, obstrucció intestinal impactació fecal

Nens menors de 6 anys

S'ha d'administrar amb els àpats i no en el moment d'anar a dormir

El seu efecte es produeix a partir dels 2-3 dies d'administració.

Difícilment es donen efectes secundaris, de vegades poden produir flatulència o pesadesa d'estómac; si no s'ingereix suficient líquid durant la seva administració pot donar lloc a obstrucció esofàgica.

Seguirem la setmana que ve amb més consells!

 Escrit per: Cristina Lajara Nutricionista de Nutrapp i Postgraduada en Fitoteràpia Clínica

 

FOTO: <a href='http://www.freepik.es/foto-gratis/chica-alegre-tocandose-su-barriga_912556.htm'>Designed by Freepik</a>

Compartir