EL GLUTEN ÉS PROBLEMÀTIC PER A TOTHOM?

30/03/2017

Segurament hauràs sentit a parlar bastant sobre el gluten, de productes sense gluten, i de gent que no el tolera o que el deixa de consumir per millorar la qualitat de vida. Però... fins a quin punt el gluten és perjudicial per la nostra salut? Ho és per tothom?

El gluten és una proteïna que està present a uns quants cereals, com el blat, l’ordi, el sègol, el triticale (híbrid de blat i sègol), l’espelta... i, de forma indirecta, a molt productes preparats i processats; de fet, aquesta proteïna és l’encarregada de donar elasticitat al pa i aconseguir que tingui la textura que tant ens acostuma a agradar.

Tothom és celíac o té sensibilitat al gluten? Cal abandonar el gluten si no estem diagnosticats com a intolerants al gluten? La resposta és NO. La celiaquia (intolerància al gluten) és una patologia immunològica que afecta a aquelles persones que tenen una predisposició genètica, i que provoca una simptomatologia molt variada, essent molt característica la lesió de la mucosa intestinal, amb una conseqüent malabsorció de nutrients, i tot el que això comporta. Darrerament, a més de la celiaquia o intolerància al gluten, també s’està parlant bastant sobre el terme “sensibilitat al gluten no celíaca” (SGNC), i és important entendre bé a què es refereix. La SGNC, a diferència de la celiaquia, no té component genètic, i no és necessari seguir una dieta lliure de gluten tan estricta com en la celiaquia. A nivell clínic, hi predominen les manifestacions extra digestives, com és el cas de dolors articulars i ossis, rampes musculars, pèrdua de pes i cansament crònic, entre d’altres.

Segons dades del Ministeri de Sanitat, la malaltia celíaca afecta tant a nens com a adults, amb una relació dona/home de 2:1, i amb una prevalença mundial aproximada de 1/266.

I si sospites que pateixes intolerància al gluten o SGNC? Per diagnosticar aquesta malaltia, és important tenir en compte que les proves s’han de realitzar abans que s’hagi abandonat la ingesta de gluten, és a dir, no serveix de res fer-se les proves un cop ja no es consumeix gluten, perquè els resultats podrien sortir alterats. Així que el que cal fer és parlar amb el metge o digestòleg per fer-se les proves necessàries abans de modificar l’alimentació.

Per tant, si no estàs diagnosticat de cap d’aquestes malalties, no és necessari ni recomanable deixar de consumir aliments amb gluten, ja que això pot provocar seguir una alimentació amb carència de certs nutrients. A més, pensa que aquest està present a molts aliments, i que els productes lliures de gluten tendeixen a ser més cars que els originals.

Georgina Salvà

Dietista Nutricionista de Nutrapp

Foto. <a href='http://www.freepik.es/foto-gratis/nina-rubia-pequena-sujetando-una-manzana_1004692.htm'>Designed by Freepik</a>

Compartir