Els darrers melons de la temporada

20/09/2016

La calor ja afluixa amb les darreres tormentes, i en el mercat trobem els darrers melons de la temporada estival. 

Es tracta d'una fruita de forma allargada com una pilota de rugbi o arrodonida, segons la varietat. La pell oscil·la de verda a groga amb diferents tonalitats, depenent de la varietat. La polpa és compacta, dolça i molt sucosa. Al centre hi conté un gran nombre de llavors ataronjades que no es consumeixen.

El meló és una fruita especialment adequada per a l’estiu, perquè ens aporta una gran quantitat d’aigua, vitamines, minerals i sucres que permeten hidratar i nodrir l'organisme de manera sana i natural.

Propietats nutricionals

El meló destaca per una quantitat d’aigua elevada (80%). La quantitat de sucres és moderada (només unes 50 Kcal per 100 g de fruita). En canvi, el meló ens aporta grans quantitats de vitamines i minerals.

  • Vitamina A: en forma de betacarotè, depèn de la quantitat de pigment taronja de la polpa. Com més intens sigui el color taronja, més concentració. La vitamina A intervé en la formació del col·lagen, ossos, dents, glòbuls vermells, i afavoreix l’absorció del ferro dels aliments i la resistència a les infeccions. És una vitamina essencial per al bon funcionament de la vista i del sistema immune.
  • Vitamines del grup B: especialment ric en vitamina B6 (piroxidina) i B3 (niacina), molt importants per produir energia a l’organisme.
  • Vitamina C: vitamina antioxidant molt necessària per protegir-nos de l’efecte dels radicals lliures, quan hi ha una exposició excessiva a la radiació solar.
  • Potassi: participa en la regulació del balanç d’aigua en l’organisme i també en la contracció del cor i la transmissió de l’impuls nerviós.
  • Sodi: té una funció important en la regulació del electròlits, de l’aigua i de la contracció muscular.
  • Calci: la seva funció principal és ajudar a construir i a mantenir ossos i dents, alhora que intervé en els processos de coagulació sanguínia.

Efectes sobre l'organisme

  • Per la seva riquesa en vitamines A i B, així com la cel·lulosa que conté, el meló és un aliment laxant.
  • És també un bon depuratiu i desintoxicant i un excel·lent mitjà per proveir d'aigua l'organisme. Així mateix, l'alt contingut en aigua afavoreix el bon funcionament dels ronyons.
  • És un excel·lent hidratant estar ben hidratat és essencial. Un tall de meló ben fresc aporta l’equilibri ideal de sucre natural, aigua, vitamines i minerals.
  • El contingut en elements antioxidants del meló podria tenir un efecte protector contra determinades malalties. 

Digues adéu a l'estiu amb un bon tall de meló. 

Compartir