ÉS TEMPS DE CASTANYES !

26/10/2015

Sou de color xocolata, us estoveu amb la calor, i si en el forn us fiquen exploteu amb gran furor.

Fruit sec per excel·lència típic de la tardor, que prové del Castanyer (Castanea vesca). Floreix al juliol i el fruit es recull a l'octubre. La seva degustació forma part de festes tradicionals com passa en la celebració de la castanyada, festa tradicional de Catalunya, coincidint amb el dia de Tots Sants.

Llargues cues se succeeixen a les cantonades dels carrers principals de les ciutats per poder comprar castanyes a la popular venedora, coneguda per tots els nens com la castanyera, una velleta encantadora amb davantal i el seu fogó rostint castanyes.

Un consell en anar a comprar-les, les castanyes han de ser de consistència dura, amb la pell d’un color marró brillant i, per conservar-les, s'han de guardar en un lloc fresc i sec, així es mantindran durant més temps.

La forma més habitual de consumir-les són rostides, encara que es poden fer guisades com a acompanyament del plat, amb salsa, rebosteria o cremes. De qualsevol manera constitueixen un aliment molt agradable al paladar.

Quin és el valor nutritiu de les castanyes?

Les castanyes són riques en midó, baixes en proteïnes i matèria grassa, riques en potassi i, en comparació a altres fruits secs, tenen un major contingut d'aigua.

És un dels fruits secs menys calòric i és indicat en esportistes pel seu alt contingut en hidrats de carboni.

Engreixen les castanyes?

Les castanyes són riques en carbohidrats complexos, la nostra gasolina! S’absorbeixen lentament, mantenint els nivells de sucres estables, eliminant la sensació de gana. Menjar unes quantes castanyes pot evitar la ingesta d'aliments més rics en greixos i poc aconsellables, i és recomanat el seu consum en dietes d'aprimament. El seu nutricionista li indicarà la quantitat adequada que ha d'ingerir.

Com rostim les castanyes?

Preescalfar el forn a 200 º C i preparar una safata cobrint-la amb el paper d'alumini o de forn. Rentar bé les castanyes, realitzar un tall en forma de creu a la pell de cadascuna d'elles. Posar les castanyes sobre la safata del forn en una sola capa i humitejar amb una mica d'aigua. Enfornar durant 20 minuts fins que al punxar per comprovar si estan fetes estiguin tendres. Refredar una mica i pelar-les quan encara estan calentes ja que és molt més fàcil. Col·locar les castanyes quan encara estan calentes en una safata i servir.

 

Marta Ausiró Dietista- Nutricionista  

 

Compartir