L’ETIQUETATGE DELS ALIMENTS

23/03/2017

Saber interpretar el que ens diu l’etiquetatge dels aliments és una bona eina per detectar ingredients que no esperàvem en el producte, així com conèixer la quantitat, sovint excessiva, de nutrients com el sucre o alguns greixos.

L’etiqueta dels productes envasats ens dóna molta informació, però avui ens centrarem en la llista d’ingredients i en la informació nutricional.

A la llista d’ingredients apareixen tots els ingredients del producte, de major a menor quantitat. Per exemple, mira l’etiqueta d’algun pernil cuit envasat; no tot és pernil! També hi ha aigua, dextrosa, sal, i en alguns casos, midó i altres ingredients. Això et pot ajudar a detectar, per exemple, sucre que ni imaginaves que hi havia en molts aliments.

En quant a la informació nutricional, aquí apareixen les calories per 100 grams de producte, així com els macronutrients. És important tenir en compte que la informació està per 100 grams, però... ens mengem els 100 grams exactament? De vegades en mengem més, per exemple, amb les begudes, o menys, per exemple, amb un tros de xocolata. Per tant, aquesta valoració és simplement una orientació per tenir idea de la seva composició. Amb el que ens pot ajudar molt aquesta informació és amb els productes “light”, ja que podem pensar que per ser “light” tenen menys greix, però potser li han afegit més sucre o viceversa.

Per acabar, recorda que els millors aliments són els menys processats, ja que no tindran ingredients afegits i no ens emportarem sorpreses!

Georgina Salvà 

Dietista i Nutricionista de Nutrapp

Compartir