La qualitat de la dieta i la mortalitat entre japonesos

07/04/2016

La població japonesa és una de les societats més longeves del món. La seva esperança de vida ha augmentat de manera constant en les últimes dècades. El 2012 es va registrar la major esperança de vida en les dones japoneses, sent aquesta de 87 anys. Diversos factors contribueixen a la millora de la salut d’aquesta població, entre ells la seva alimentació.

La dieta japonesa ha millorat en termes d'equilibri durant el desenvolupament econòmic, mantenint la cultura de la dieta tradicional; alt consum de peix i de producte de soja, baix consum de greix, consum d'algues ...

El Centre Públic de Salut del Japó (JPHC), basant-se en un estudi de cohorts prospectiu publicat el passat 22 de març, va concloure que, a major adhesió a les guies dietètiques japoneses, menor risc de mortalitat total i de mortalitat per malaltia cardiovascular, en particular per malaltia cerebrovascular, en adults japonesos.

Van participar en aquest estudi un total de 36.624 homes i 42.970 dones de edats compreses entre els 45 i els 75 anys, providents de diverses ciutats del Japó. Durant els 15 anys d'estudi, els investigadors van avaluar la seva dieta i la seva adherència a les recomanacions o directrius dietètiques japoneses. El resultat és que els individus amb major adherència a la guia d'alimentació japonesa, Baldufa tenien una taxa de mortalitat total d'un 15% menor.

Les recomanacions a seguir en la dieta japonesa s'assemblen a les que ens ofereix la dieta mediterrània. Molta verdura, fruita, arròs, pasta, patata, llegums, petites quantitats de carn, peix, ou ... Una de les diferències és el consum de làctics, que en la dieta japonesa el substitueixen amb soja i els seus derivats.

Dos models nutricionals a seguir, saludables, adaptats a les seves pròpies característiques geogràfiques, socials i gastronòmiques.

Orient ens suggereix altres possibilitats d'alimentar-nos saludablement. T'apuntes a un sushi?

 

Sabina Meca. Màster Nutrició i Salut. UOC

Nutrapp

Imatge Freepik

 

Bibliografía

-Japan Public Health Center based Prospective Study Group. Quality of diet and mortality among Japanese men and women: Japan Public Health Center based prospective study. BMJ 2016; 352 doi: Cite this as: BMJ 2016;352:i1209(Published 22 March 2016) http://dx.doi.org/10.1136/bmj.i1209 

 

Compartir