Les plantes medicinals, per a la teva salut. Aparell digestiu

17/04/2017

Cada dilluns publicarem una nova entrega sobre plantes medicinals i les seves principals utilitats a càrreg de la nostra nutricionista Cristina Lajara, especialista en fitoterapia i plantes medicinals. 

Avui repassarem les plantes més utilitzades a l’actualitat per l'aparell digestiu:

Poliol (Mentha pelegium): És una planta medicinal digestiva, augmenta la producció de sucs gastrointestinals, afavorint la digestió; també augmenta la producció i l'eliminació de bilis.

Interacciona amb l'alcohol, i alguns fàrmacs com el paracetamol, ibuprofèn, barbitúrics o antihistamínics.

No s'ha d'utilitzar durant l'embaràs pel seu potencial efecte abortiu, ni en la lactància pels seus possibles efectes tòxics en el fetge.

Camamilla (Matricaria Chamomilla): Digestiva, hepàtica, biliar, antiespasmòdica i carminativa: Per la seva condició de protector i reparador de la membrana gàstrica és molt adequada en totes aquelles afeccions en què està afectat algun òrgan de l'aparell digestiu, afavoreix les digestions difícils i ajuda a expulsar els gasos.

Tot i que en cap cas és tòxica i no es coneix rang de toxicitat, tractaments prolongats o amb massa quantitat poden conduir a l'efecte contrari del desitjat, és a dir, irritacions digestives amb sensació de vòmits.

No existeixen contraindicacions per al seu consum durant l'embaràs i la lactància.

Closca Sagrada (Rhamus prussiana): És un laxant estimulant. L'efecte laxant es manifesta a les 8-12 hores després de la seva administració.

No es recomana l'ús de la closca sagrada durant un període prolongat de més d' 1 setmana a causa de que pot produir dependència, a més de potenciar el restrenyiment. Pot provocar en dosis altes efectes irritants a nivell gastrointestinal, generalment nàusees, vòmits i diarrea. A nivell neurològic pot ocasionar convulsions musculars i vertigen.

No s'ha d'utilitzar durant l'embaràs i la lactància a causa de l'absència de dades que avalin la seva seguretat. 

Les plantes medicinals es poden aconseguir en llocs i establiments molt diversos, des de farmàcies a mercats i també hi ha venda per correu, el que ofereix una gran dificultat a l'hora de controlar aquests productes.

Les plantes medicinals aconseguides per canals irregulars sense controls adequats no ofereixen garanties de seguretat pel que fa a composició, contaminació, adulteració, etc.

El personal sanitari i el públic en general, especialment els que les consumeixen, han d'aprendre a considerar a les plantes medicinals com a medicaments per les seves propietats terapèutiques, però també amb els seus possibles efectes adversos, deixant de banda la creença que el natural és sinònim de innocu.

Escrit per: Cristina Lajara Nutricionista de Nutrapp i Postgraduada en Fitoteràpia Clínica

Compartir