Les plantes medicinals, per a la teva salut. Avui, plantes amb propietats carminatives.

24/04/2017

En el Post d'avui ens centrarem en les plantes amb propietats carminatives, per tractar problemes de dispèpsia (acidesa, pesadesa i gasos) gàstrica:

 • Fonoll (Foeniculim vulgare Mill.): Està indicat per a tractaments de dispèpsia, flatulències i sensació de sacietat; en moltes ocasions es recomana conjuntament amb l'ús de laxants per evitar els espasmes produïts per aquests.

En l'actualitat no hi ha prou documentació sobre la seva seguretat d'ús en nens menors de 4 anys; durant l'embaràs i la lactància és recomanat el seu ús només en forma d'infusió i no utilitzar les preparacions que continguin oli essencial o extractes alcohòlics.

Com a efecte secundari, en alguns casos pot provocar dermatitis de contacte.

Els preparats de Fonoll no haurien d'administrar-se per períodes superiors a 2 setmanes sense consultar amb el metge o especialista sanitari.

 • Poliol (Mentha pelegium): És una planta medicinal digestiva, augmenta la producció de sucs gastrointestinals, afavorint la digestió; també augmenta la producció i l'eliminació de bilis.

Interacciona amb l'alcohol, i alguns fàrmacs com el paracetamol, ibuprofè, barbitúrics o antihistamínics.

No s'ha d'utilitzar durant l'embaràs pel seu potencial efecte abortiu, ni en la lactància pels seus possibles efectes tòxics en el fetge.

 • Camamilla (Matricaria chamomilla): Digestiva, hepàtica, biliar, antiespasmòdica i carminativa; per la seva condició de protectora i reparadora de la membrana gàstrica és molt adequada en totes aquelles afeccions en què està afectat algun òrgan de l'aparell digestiu, afavoreix les digestions difícils i ajuda a expulsar els gasos.

Tot i que en cap cas és tòxica i no es coneix rang de toxicitat, tractaments perllongats o amb massa quantitat poden conduir a l'efecte contrari del desitjat, és a dir, irritacions digestives amb sensació de vòmits.

No existeixen contraindicacions pel seu consum durant l'embaràs i la lactància.

En cas de processos de hiperacidesa gàstrica s'ha d'evitar el consum de les següents plantes medicinals, per possible estimulació d'aquesta secreció i així mateix, potenciar aquesta disfunció:

 • Canyella (escorça)
 • Caiena (Fruit)
 • Eucaliptus (Oli essencial)
 • Genciana (Arrel)
 • Harpagofit (Arrel)
 • Helenio (Arrel i Rizoma)
 • Liquen d'Islàndia (Talo)
 • Menta Piperita (Oli Essencial)
 • Nou de Cua
 • Prímula (Arrel)

Hem de valorar l'aparell digestiu com un procés global, és a dir, qualsevol tractament fitoteràpic dirigit a ell, ha de tenir en compte possibles alteracions d'altres processos digestius.

Les plantes medicinals es poden aconseguir en llocs i establiments molt diversos, des de farmàcies a mercats i també hi ha venda per correu, el que ofereix una gran dificultat a l'hora de controlar aquests productes.

Les plantes medicinals aconseguides per canals irregulars sense controls adequats no ofereixen garanties de seguretat pel que fa a composició, contaminació, adulteració, etc.

El personal sanitari i el públic en general, especialment els que les consumeixen, han d'aprendre a considerar a les plantes medicinals com a medicaments per les seves propietats terapèutiques, però també amb els seus possibles efectes adversos, deixant de banda la creença que la paraula natural és sinònim de innocu.

Cristina Lajara. Nutricionista de Nutrapp y Posgraduada en Fitoterapia Clínica.

 

Compartir