Les plantes medicinals, per a la teva salut

10/04/2017

Cada dilluns publicarem una nova entrega sobre plantes medicinals i les seves principals utilitats a càrrec de la nostra nutricionista Cristina Lajara, especialista en fitoterapia i plantes medicinals.

L'OMS considera com a planta medicinal tot vegetal que conté, en un o més dels seus òrgans, substàncies que poden ser usades amb finalitats terapèutiques o que són precursors en la semisíntesis químic-farmacèutica.

Està molt estesa la creença que les plantes medicinals són segures perquè s'han emprat des de l'antic i perquè són naturals. No obstant això, l'ús continuat durant anys (o segles) no és una garantia de seguretat i el "natural" no té perquè ser més segur que els productes sintètics.

La majoria d'aquestes plantes es poden adquirir sense recepta, amb escassa informació per al consumidor i moltes vegades sense els controls necessaris per garantir la qualitat dels productes comercialitzats.

Els efectes terapèutics de les plantes medicinals, es basen igual que succeeix en els preparats farmacèutics, en l'acció dels principis actius presents.

En aquest cas la seva activitat depèn de diversos factors, com poden ser:

  • Les variacions climàtiques
  • L'etapa de l'any
  • La part de la planta utilitzada
  • La forma de preparació

A més de les reaccions produïdes per la pròpia naturalesa dels principis actius, poden presentar-se un altre tipus de problemes com:

  • Intoxicacions com a conseqüència d'una identificació errònia de la planta medicinal en qüestió.
  • Contaminació per microorganismes, per altres plantes o per productes químics (pesticides, productes de fumigació).
  • Adulteració accidental o intencionada amb metalls, alcaloides, fàrmacs sintètics, etc.
  • Efectes derivats de l'abandonament de la teràpia farmacològica convencional al substituir-lo, sense consultar a un especialista, per productes medicinals inefectius en molts casos.
  • Efectes indesitjables per interaccions amb medicaments. Moltes de les persones que consumeixen plantes medicinals, utilitzen també fàrmacs. Aquestes plantes contenen compostos farmacològicament actius, els quals poden interactuar amb els fàrmacs

El proper dilluns us parlarem sobre les plantes medicinals més indicades per l'aparell digestiu. 

Fins dilluns! 

Cristina Lajara. Nutricionista i Dietista de Nutrapp. Màster en fitoteràpia.

Compartir