Míriam Bedmar, especialista en BLW, col·laboradora de Nutrapp

08/06/2016

Nutrapp ha entrevistat a Míriam Bedmar, "Como con mis manitas" especialista en BLW (Baby Led weaning).

Miriam què és el BLW?

BLW, són les sigles de Baby Led Weaning, el que coneixem com Alimentació autorregulada pel bebè o Alimentació Complementària a demanda. Es basa en la incorporació del aliments sòlids en la dieta del bebè sense triturar , idealment a partir dels 6 mesos. El bebè s´alimenta de manera autònoma agafant els aliments del menú familiar saludable amb les seves pròpies mans. És un acte d´exploració i experimentació amb els aliments on descobriran textures, olors, colors , sabors, i mantenint la lactància com aliment principal durant el primer any de vida, i mica en mica la llet passarà a ser el complement dels sòlids. Com sempre dic BLW no és menjar a trossos, es respectar la gana i la sacietat el bebè, així com els seus ritmes.

 Com el vas descobrir? 

Sóc mare de dues nenes amb la gran fa gairebé set anys jo no coneixia BLW , així que vam fer lactància materna fins 9 mesos però el get d´anar desplaçant preses de pit pels triturats va a portar a abandonar la lactància materna i incorporarà la lactància artificial. La incorporació dels sòlids va ser molt lenta, seguint recomanacions en aquells moments, de professionals i també segons els meus coneixements. La por a un ennuegament, a intoleràncies , a al·lèrgies, va condicionar a prolongar massa triturats, i la meva nena no tolerava massa els trossos. És d´aquesta manera quan la meva petita tenia 3 mesos una amiga em va parlar del BLW i del llibre "Se me hace bola" de Julio Basulto (quin gran descobriment!!). Vaig llegir, buscar bibliografia, i quan vam començar amb la Alimentació Complementària, vaig viure la gran bona rebuda de la meva peque als aliments sòlids, en un període molt curt de temps menjava el mateix que la resta de la familia.

 Tu tens dues filles oi? Si, una nen de quasi 7 anys i una altra de quasi 3.

 Has aplicat  amb elles la tècnica de BLW? Si amb la petita. Des de el primer moment ha tingut una molt bona relació amb el menjar, ha estat molt receptiva a tot el que li anava incorporant. Hores d´ara és una nena totalment autònoma en molts aspectes i no només, a l´hora de menjar. L´hora dels àpats i l’ hora de cuinar és molt senzilla, perquè sé sigui la quantitat que desitja, té interès i curiositat en provar.

 Quins són els beneficis d'aquesta tècnica? La AEPED reconeix els múltiples beneficis del BLW com ara: promou la lactància materna exclusiva, ajuda a adquirir hàbits d´alimentació saludable, fomenta i promou el desenvolupament psicomotor del bebè, millora transició a l´alimentació sòlida i preveu l´obesitat.

 Li aconselles a una mare patidora el BLW? Aconsello a qualsevol família a informar-se sobre aquesta manera de fer, assistint a tallers, veient vídeos o conferències de professionals, llegint bibliografia i si tenen la possibilitat, parlar i conèixer de la mà de famílies que ja fan o han fet BLW, per conèixer la seva experiència. Hi ha tot i això certs temors que quan t´informes i ho pots compartir veus que val la pena.

 Però realment hi ha perills? Un dels temors més freqüents és la por a l’ennuegament, però quan les famílies reben informació de com han d´oferir els aliments, en consistència i tamany, coneixen els aliments amb més risc d’ennuegament, i compleixen unes normes bàsiques de seguretat, com ara: que el bebè tingui  una bona postura corporal, que coordini ull, mà i boca i tingui interès en els aliments; que pugui i vulgui menjar i sobretot que mai el deixin sol. Jo aconsello a les famílies que tinguin un mínim de coneixement en primers auxilis, és per això que en els meus tallers els hi explico. Per als professionals sanitaris el que més preocupa és que el bebè tingui un aport correcte de nutrients i energia, a les meves formacions sempre dono indicacions que des de el primer moment ofereixin aliments rics en hidrats de carboni i en ferro i anar incorporant tots els grups d´aliments de manera gradual.

Explica'ns els beneficis del BLW? tornaria a remarcar els beneficis que citava la AEPED, i a títol personal: per mi ha sigut un gran descobriment, la hora de dinar i cuinar, així com sortir fora de casa i menjar fora és senzill i pràctic.

Es fa en altres països? Si conec famílies de procedència de països com ara regne unit, Irlanda, alemanya, estats units...que m´han fet referencia que és una manera comuna de que els bebés s´alimentin, fent BLW. A més hi ha bibliografia de llocs com Nova Zelanda.

 Et sents satisfeta de la teva feina ? I tant!! em sento feliç de poder ajudar i assessorar a les famílies i continuar acompanyant-les en el procés d´incorporació del aliments sòlids. Les famílies estan agraïdes de la meva feina i ho mostren amb el seu carinyo i reconeixement. ´Animo a les famílies a que coneguin BLW és una experiència fantàstica que dona l´oportunitat a les famílies i als bebès d´alimentar-se d´una manera sana i natural i gaudir dels moments dels àpats.

Compartir