SOM EL QUE MENGEM ...I EL QUE MENJA LA NOSTRA MARE

30/09/2015

Com ja se sap l'obesitat és un creixent problema de salut a tot el món. Fins fa poc enteníem que l'única forma de tractar el problema era sobre la persona que la patia. No obstant això , avui dia se sap que podem ajudar a evitar el problema de pes encara abans que la persona neixi.

 Això es pot aconseguir a través de la prevenció o disminució de pes en dones amb sobrepès o obesitat que tinguin planejat tindre un fill o que estiguin embarassades. El fet iniciar un embaràs amb un pes normal o havent baixat uns quants quilos poden determinar que els seus fills siguin o no propensos al sobrepès.

 S'han realitzat estudis centrats en la pèrdua de pes en dones obeses que havien tingut un fill, i es va observar que després de la pèrdua de pes prèvia al segon embaràs, el segon fill tenia un pes adequat i menor risc de patir obesitat que el primer.

 De la mateixa manera és de vital importància la qualitat de la nutrició de la mare durant l'embaràs. L'estat de nutrició i la qualitat de la seva dieta afectaran a les característiques del nadó, així com al seu risc de patir malalties metabòliques durant la seva vida adulta. Per tant no només som el que mengem, sinó que també som el que van menjar les nostres mares l'efecte, a nivell molecular, és transmès a la següent generació.

 És per això que el començar l'embaràs amb un pes adequat, així com una dieta i hàbits de vida saludables durant el mateix i la lactància, afavoriran l'òptim desenvolupament del nadó disminuint també el seu risc de patir obesitat i malalties metabòliques associades.

Rebeca Milheim 

Referencia Bibliográfica

Cordero PA. Obesidad, nutrición perinatal y epigenética. Matronas Hoy 2014; 2(1):41-47.

Compartir