EL BERENAR DELS NENS

31/03/2017

He sentit i vist moltes vegades com berenen molts nens quan surten de l’escola. Generalment el seu berenar consisteix en unes quantes galetes i un batut o un Danonino. Per altra banda, també he sentit uns quants pares d’aquests nens que diuen que no els hi poden donar un plàtan cada dia, perquè els engreixa, com si el culpable de l’augment de pes fos el plàtan diari.

Arrel d’això, he fet una comparativa de les calories i contingut de macronutrients (greixos, hidrats de carboni (HC) i proteïnes) de dos tipus de berenars, perquè puguis reflexionar tu mateix:

BERENAR 1: 4 GALETES TIPUS MARIA + “DANONINO PARA BEBER”

4 GALETES

152.96 Kcal

2 g proteïna

23.2 g HC

5.76 g greix

 

“DANONINO PARA BEBER”

70 Kcal

4.3 g proteïna

9.6 g HC

1.4 g greix

TOTAL:

222.96 Kcal

6.3 g proteïna

32.8 g HC

7.16 g greix

 

BERENAR 2: PLÀTAN + GRAPAT D’AVELLANES

PLÀTAN (porció petita, aprox. 125g)

118 Kcal

1.3 g proteïna

26 g HC

0.34 g greix

3.19 g fibra

 

AVELLANES (aprox. 18g)

108 Kcal

2.16 g proteïna

2.05 g HC

11 g greix

1.3 g fibra

TOTAL:

226 Kcal

3.46 g proteïna

28.05 g HC

11.34 g greix

4.49 g fibra

 

 

Anem a analitzar! Podem veure que a nivell de calories, més o menys aporten el mateix el berenar 1 i el berenar 2, tenint en compte que el total de calories no és significatiu a l’hora de valorar si una alimentació és saludable o no, ja que cadascú pot tenir requeriments diferents.

En quant a proteïnes, el berenar 1 aporta aproximadament el doble de proteïnes que el berenar 2, i cal destacar que totes les proteïnes del berenar 2 són d’origen vegetal (actualment fem un abús de les proteïnes d’origen animal, per tant, és bo augmentar el consum de proteïna vegetal i reduir la d’origen animal).

Podem veure que la quantitat d’hidrats de carboni del berenar 1 és superior a la del berenar 2. Cal destacar que no he especificat la quantitat de sucre que hi ha dins d’aquests hidrats de carboni, però tots sabem que tant les galetes com el “Danonino para beber” tenen un contingut molt elevat de sucre. A més, el berenar 2 té un bon contingut de fibra, fet pel qual ajuda a absorbir més a poc a poc el sucre de la fruita, i per tant, evitar una pujada de glucèmia massa ràpida. A més la fibra també proporciona sacietat, entre d’altres beneficis.

Per últim, la quantitat de greix: veiem que el berenar 2 conté més greix que l’1, però hem de tenir en compte que el greix del berenar 2 és el que considerem saludable, ja que majoritàriament és insaturat; en canvi, la gran part del greix del berenar 1 és saturat, i per tant, poc saludable i que cal evitar al màxim.

I ara deixo una pregunta a l’aire: un nen, generalment, es queda satisfet amb un plàtan (no li cal menjar res més per gana), en canvi, el mateix nen no té suficient amb un Danonino, sinó que encara li queda gana per unes galetes; per tant, els números encara canvien més!

I una reflexió: sovint es diu que els nens berenen com berenen perquè és més ràpid agafar alguna cosa ja preparada, que no preparar quelcom per berenar, per exemple, un entrepanet de formatge. En aquest cas, he comparat dos berenars que tenen la mateixa “dificultat” i temps de preparació, perquè ho puguin considerar aquells que no tenen temps.

Per tant, no cal que digui quin és el berenar més recomanable tant pels nens com per als adults, només cal que reflexionem sobre els números que hem vist. Només recordeu una cosa “som el que mengem”, i nosaltres decidim com volem menjar, i per tant, com volem ser.

Georgina Salvà

Dietista Nutricionista de Nutrapp

Foto: Designed by Freepik

Compartir