Quin és l'origen de la Mona de Pasqua?

26/03/2016

Delicioses i esperades, les Mones de Pasqua són protagonistes del final de la Setmana Santa, però, per què mengem aquest deliciós dolç?

Antigament, durant la quaresma, els cristians catòlics havien d'evitar alguns aliments com els ous. En acabar la quaresma recol·lectaven els ous que les gallines havien posat i feien el tradicional Pastís de Pasqua.

La tradició marca que el padrí o l'avi regalaven al nen el pastís o tortell que portés tants ous com anys tenia aquest. Als 12 anys es regalava l'última mona, edat en què es feia la comunió.

El nom prové de "la munna", terme àrab que significa «provisió de la boca», regal que els musulmans feien als seus senyors. La Mona de Pasqua és típica de Catalunya, València, Castella-la Manxa i algunes zones de la Regió de Múrcia, però a poc a poc, s'està estenent a altres zones d'Espanya.

La tradicional mona de Pasqua s'elabora amb farina, sucre, mantega, llevat, llet, oli, ratlladura de llimona, sal i ous. Es dóna forma de tortell o pastís a la massa i es col·loquen a sobre els ous bullits. La massa es deixa fermentar i només cal esperar 25 minuts de forn. És una recepta senzilla que segur els més petits de la casa gaudiran elaborant-la al mateix temps que aprenen aquesta bonica tradició.

Animeu-vos a provar-la!

Sabina Meca. Màster Nutrició i Salut. UOC

Nutrapp

 

Compartir