Farinata

02/05/2015

La farinata o fainé o fainá (del seu nom en el dialecte de Gènova, a la regió de Ligúria, a Itàlia) és un pa sense fermentar fet a base de farina de cigrons. És un plat apte per celíacs, aporta proteïna vegetal, fibra, vitamines del grup B (B1, B2, B3, B5, B6), àcid oleic, vitamina E i minerals com el calci, el magnesi i el ferro. Es pot utilitzar com a base d'una pizza o com a pa per acompanyar qualsevol tipus de producte.

PREPARACIÓ

  • Posar en un bol la farina de cigrons i abocar poc a poc l'aigua.
  • Barrejar tot bé per desfer els grumolls, fins a obtenir una mescla líquida homogènia.
  • Deixar reposar, regirant ocasionalment, 4-5 hores (si pot ser una nit sencera, en aquest cas a la nevera), cobert amb una tapa.
  • Passat aquest temps és probable que s'hagi format una mica d'escuma en la superfície: retirar-la amb una escumadora.
  • Afegir la sal i la meitat de l'oli, barrejar bé.
  • Abocar l'oli restant en una safata per a pizza d'uns 40 cm de diàmetre, cobrint tota la seva superfície.
  • Abocar la mescla en la safata i coure en un forn precalentat a 220º C durant aproximadament mitja hora fins que la massa adquireixi un color daurat.
  • Continuar la cocció amb només la part de dalt del forn (màxim 15 minuts, depenent de la potència) fins a aconseguir una aspecte molt daurat pels dos costats.
  • Treure del forn, espolsar la sal, el romaní i el pebre molt al moment, tallar en quadrats i servir encara calent acompanyada de verdures, formatge, pesto ligure (samfaina fina elaborada amb oli, pinyons, parmesà i alfàbrega).

NO TENS FORN? Hi ha un mètode de cocció alternatiu: utilitzar una paella antiadherent amb fons espès, a foc moderat s’afegeix l'oli i quan estigui ben calent, s’aboca la massa. S’ha de coure aproximadament uns 15 minuts, fins a que es formi una escorça en la part inferior. Donar la volta amb l'ajuda d'un plat i acabar la cocció per l'altre costat.

INGREDIENTS

  • Farina de cigrons 300 gr.
  • Oli d’oliva verge extra: un got (unos 200 ml)
  • Aigua: 900 ml.
  • Pebre i/o romerí (al gust)
  • Sal

Compartir