L’alimentació després de les festes de Nadal

10/01/2017

L’alimentació després de les festes de Nadal

Després de les festes de Nadal, sovint volem començar una dieta per depurar l’organisme, ja que han estat molts dies d’excessos a la nostra taula: no hi han faltat els torrons, les neules, els dolços de Nadal, plats amb més contingut greixós de l’habitual i begudes alcohòliques per celebrar-ho! I quan ja s’han acabat les festes ens adonem que hem pujat un parell de “quilets”. I llavors ens preguntem: i què hem de fer ara?

Es pot començar amb una dieta depurativa, perquè el nostre fetge descansi després dels excessos i de la feina que li hem donat per metabolitzar greixos i alcohol. És important tenir present que aquesta dieta depurativa només s’ha de fer de forma esporàdica. És coneguda com la ‘dieta de l’arròs’. El seu objectiu no és aprimar-se, sinó la depuració de l’organisme i la reducció de volum.

La dieta té quatre fases que descrivim a continuació de forma detallada. És important que en totes les fases es begui caldo vegetal. Aquest caldo vegetal pot ser d’api (una fulla), ceba, col, porro, pastanaga i enciam. Per esmorzar, a mig matí i berenar s’ha de consumir infusió o caldo vegetal amb torradetes d’arròs integral. La primera fase és la més llarga i pot durar de dos a cinc dies. Per dinar i sopar menjarem un plat d’arròs integral amb caldo vegetal i una infusió.

Les altres fases tenen una durada d’un o dos dies. En la segona, a més de l’arròs, s’hi afegeixen hortalisses cuites com escalivada, xampinyons, carbassó, entre d’altres. A la tercera hi afegim, a més a més, peix blanc al forn o a la planxa, o a la papillota, en els dos àpats; i, en un d’ells, també hi pot haver verdura crua com l’enciam. I, per últim, a la quarta fase hi afegim el iogurt, que pot ser per esmorzar i berenar, o si no de postres.

Recordeu que no és una dieta per baixar de pes, tot i que es pot fer prèviament a iniciar una dieta d’aprimament. Després de fer una dieta depurativa hem de tornar als hàbits alimentaris saludables, amb una dieta equilibrada.

Georgina Bermúdez, dietista i nutricionista.

Foto: Freepik

Compartir