TEMPS D'ESPÀRRECS

03/04/2016

Ja els tenim aquí! Els espàrrecs de marge o espàrrecs de bosc apareixen a finals d’hivern i principi de primavera. És com si l’esparreguera aixeques el seus dits dient, “Eh! Que estic aquí!” i de sobte, aquella planta que no ens hem mirat durant quasi un any, torna a ser protagonista dels nostres boscos i marges.

Arriba la primavera i el sol ens acaricia amb la seva escalfor, passeges tranquil·lament, observant, buscant esparregueres i els seus brots més tendres. Al principi costa de veure'l, però, arriba el moment que el trobes i... “Un espàrrec!”. Es converteix en una competició familiar o entre amics, a veure qui en troba més, els nens gaudeixen del passeig i de la recerca, és com buscar un tresor....

Si us agrada la natura, passejar pels boscos o pels camins dels camps i us animeu a anar a collir espàrrecs, ben segur es convertirà en una tradició. Si ja sou caçadors d’espàrrecs, segur que no deixeu passar un any.

Els espàrrecs estan constituïts principalment per aigua i posseeixen un alt contingut en fibra, per el que afavoreix al transit intestinal. Tenen baix contingut en greixos e hidrats de carboni el que fa que ens aporti molt poques calories, per tant, són molt aconsellables per a dietes d’aprimament. Son rics en provitamina A (betacarotè) , Vitamina B1, B2 I B3, Vitamines E i C. Ens aporten beneficis per a la salut de la vista, del sistema nerviós, propietats antioxidants i enforteixen el sistema immunològic. Contenen també folats i quantitats importants de potassi, ferro, iode i fòsfor. Els espàrrecs son molt coneguts pel seu efecte diürètic. Al ser rics en potassi i pobres en sodi afavoreix a que s’elimini l’excés de líquid del nostre organisme.

Hi han infinitats de receptes i combinacions; truita d’espàrrecs amb alls tendres, remenat d’espàrrecs, crema d’espàrrecs i patata, torradetes d’espàrrecs amb ceba caramel·litzada, rissotto d’espàrrecs i ceps, espaguetis amb saltejats d’espàrrecs i ceba, espàrrecs envoltats amb salmó fumat...

És un plaer collir-los i un gran plaer menjar-los! Bon profit!

Sabina Meca. Màster Nutrició i Salut. UOC

Nutrapp

Imatge Freepik

Compartir