Un ramell de Farigola

13/04/2016

La farigola és una planta perenne aromàtica. Creix en els terrenys calcaris de la part meridional d'Europa, especialment a Espanya i tota la zona mediterrània occidental. Té una olor i sabor especiat, que recorda a l'orenga: càlid, sec i molt agradable. Conserva gran part de les seves virtuts si s'asseca correctament i no es manté així molt de temps.

La farigola floreix a la primavera i entre els mesos d'abril i maig té una màxima concentració d'olis essencials (geraniol, linalol, alfa-terpineol, carvacrol, timol). A la farigola se li atribueixen moltes propietats medicinals; un antisèptic ideal, bàlsam per a la pell, digestiu i hepàtic, remei per a la tos, refredats, bronquitis ...

És el moment d'anar a passejar per la muntanya i agafar un bon ramell de farigola, alhora, fem exercici i gaudim d'una mica de sol, que ens carregarà d'energia.

A la cuina la farigola la podem utilitzar per acompanyar carns i peixos, guisats i potatges, escabetxos i vinagretes. És una planta ideal per fer infusió i prendre-la després dels àpats o quan ens sentim una mica pesats e indigestos.

El plat més popular és la "Sopa de Farigola". Consisteix a fer una infusió de farigola, filtrar-la i tirar-li una mica d'all picat, oli d'oliva verge i unes torrades de pa. És un plat molt digestiu i saludable.

No farà molts anys, aquesta sopa medicinal, no faltava a cap casa. Hi han sanes costum que no haurien d'acabar. ¿Sopem una sopa?

 

Sabina Meca. Màster Nutrició i Salut. UOC

Nutrapp

Compartir